Malerier og båter

Jeg får mange spørsmål om de svevende båtene i mine bilder og malerier: Er jeg opptatt av båter? Betyr de noe?

Jeg er født og oppvokst i kystkommunen Søgne utenfor Kristiansand. Det var mye sjø og vann og strand i barneårene. Og mange tøffeturer til fine skjærgårdsøyer. Ligge i baugen med øynene lukket og gynge med bølgene, lytte til havets duse sang. Lek i fjæra. Ustoppelig jakt etter strandkrabber og gull og ei tønne med rom 😉 Plasking og bombehopp og brennmaneter. Den friske salte lufta, horisonten fin, lys og uendelig langt der ute i havet – livet som en evighet av barbeint sommer.

Ofte dukker disse minnene opp når jeg maler, vagt eller tydelig, bevisst eller ubevisst. Jeg tror det er et forsøk på å finne. Letthet. Ro. Harmoni. Flyt. Balanse.

Båten er mitt symbol

Båten i malerier er mitt symbol på det å være menneske. På å legge fra kai, stake en kurs, styre i storm, finne sin vei i uendeligheten. Bare la seg drive med og se hvor det bærer. Seile med og ikke mot vind. Duppe i takt med små krusninger, kjenne sola varme og bekymringene seile sin egen sjø. Vite at skroget vil bære og ikke briste fram mot land i sikte og en trygg havn. Eller å føle seg på dypt vann. Bunnløs. Som en altfor liten båt i et altfor stort hav. I vind som river og bølger som drar. Ta inn vann. Miste kursen. Miste pusten. Miste motet. Forlise. Men ende opp flytende likevel. Så: Ro, ro, ro din båt – ta din åre fatt!

SKÅL FOR LIVET OG DEN EVIGE HORISONT!

Jeg har laget mange bilder med båter – klikk her for å se flere båtbilder!

maleri til slags på nett